sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Omega 3 ja muut rasvahapot

Omega 3 on siitä hyödyllinen lisäravinne, että ihmisen ruokavaliossa sitä ei esiinny oikeastaan juuri muualla kuin kalassa. Muita rasvahappoja, kuten esimerkiksi omega 6:sta ihminen saa margariineista, öljyistä ja monista ruoista.

Tärkeintä valmistetta valitessa on EPA:DHA suhde ja valmisteen laatu. Nykyään suosiota keränneet ja tv:ssäkin mainostetut krilliöljyt, vapaakierto-valmisteet ja muut ovat ylihintaisia, laadultaan keskitasoa ja sitovat sinut kestotilauksiin. Rasvahappoja näissä valmisteissa on vähän ja ne ovat väärässä EPA:DHA suhteessa, joka siis ei ole optimaalisin ihmiselle.

Omien empiiristen testieni mukaan paras hinta-laatusuhteeltaan ja muutenkin laadukkain iherbin myymä omega-valmiste on tämä: www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Odorless-EPA-DHA-Balance-240-Softgels/7929?at=0&rcode=JUH587
Jos tällä hetkellä tilaat vapaakiertoa tai muita postimyyntitabletteja, ota purkki käteesi ja vertaa tuotteen sisältöä ja hintaa tähän yllä mainittuun tuotteeseen. EPA:DHA suhde on optimaalisin 2:1 ja yksi tabletti sisältää yhteensä 600 mg näitä kahta. Kokonaisuudessaan yksi tabletti sisältää 1100mg kalaöljyä. Hintaa yhdelle tabletille tulee 8 senttiä (euroissa nykykurssilla). Lisäksi saat tilattua pari purkkia näitä ja esimerkiksi edellisissä kirjoituksissani mainittua d-vitamiinia yhteen pakettiin, jolloin postikulut ovat vain 4 dollaria. Ensitilaajana saat muutenkin koodilla JUH587 5 dollaria alennusta, jolloin et käytännössä maksa postikuluja ollenkaan.

Parjaamani vapaa kierto -omega sisältää 350mg EPA+DHA ja kuuden kuukauden paketilla hinnaksi yhdelle grammalle (EPA+DHA) tulee yli 41 senttiä. Yllä mainitussa Iherbin tuotteessa gramma (EPA+DHA) tulee maksamaan 13,3 senttiä (nykyinen valuuttakurssi). Maksat periaatteessa nelinkertaista hintaa huonommasta tuotteesta (EPA:DHA suhde on optimaalisin kun se on 2:1).

Kaupoissa ja apteekeissa myytävistä tuotteista Tolosen cardiomega on vahva sisällöltään, mutta hinnaksi yhdelle grammalle tulee siinäkin 39 senttiä ja siihen on lisätty mm. d-vitamiinia, joka kannattaisi muutenkin ottaa erillisenä. Lysin omega-3 on kalleimmasta päästä - yli 60 senttiä gramma. Lisäksi Lysi sisältää säälittävät 250 mg EPA ja DHA, joten niitä joutuisi napsimaan hiukan kärjistettynä kourallisen päivässä.

Mikä on se optimaalisin määrä omega-3 rasvahappoja päivässä?
Tästä on ollut hieman eri näkemyksiä, mutta pääsääntöisesti suomalaiset saavat liian vähän rasvahappoja. Optimaalisin annostus on sellainen, jossa keho saa EPA+DHA noin 2-2,5 grammaa päivässä eli Lysiä pitäisi vetää kymmenen kapselia päivässä ja tuota Iherbin laadukasta valmistettakin voi huoletta syödä 3-4 päivässä. Toki suositus purkin kyljessä on alhaisempi ja suosituksia tulee noudattaa. Ainoastaan se on varmaa, että Vapaa kierron ja lysin annostukset ovat naurettavan alhaisia.